-”Att tjäna pengar när man sover” är ett citat som passar bra in på de allra flesta handlare som satsar på utdelningsaktier. Faktum är att du i de flesta fall inte behöver göra så mycket mer än att vänta på utdelningen efter att du köpt in dig i bolaget och har en bra investeringsportfölj. Låter bra eller hur? Är det för bra för att vara sant?

Vad är utdelningsaktier?

Utdelningsaktier är en aktie där du äger en viss andel i ett bolag eller ett företag. Att äga en andel i en aktie innebär att du är en delägare i det specifika bolaget och en utdelning är helt enkelt en utbetalning av bolagets vinst, främst i kontanter men det kan också vara genom andra tillgångar. Att äga en aktie innebär inte alltid en utdelning, först krävs att företaget går i vinst och att pengarna inte behövs för att vidareutveckla företaget /bolaget. En utdelningsaktie innebär nästan alltid mindre risk och mindre arbete och med ränta på ränta effekten (genom att återinvestera summan) kan vinsten från dessa utdelningsaktier bli en ordentlig summa.

Vad behöver man tänka på vid köp?

Utdelningsaktier är något som har blivit mer och mer populärt.  Det är något som alla kan jobba med men som förmodligen passar allra bäst för dem som vill äga aktier mer passivt och låta kapitalet jobba själv.  Man köper utdelningsaktier för den långsiktiga utdelningens och inte för den kortsiktiga vinstens skull. Att tänka långsiktigt är alltså en nyckel till framgång men också att som vid alla börs köp sprida sina risker mellan olika branscher och olika bolag.  Att känna till branschen eller bolaget är viktigt genom att se hur det har gått historiskt men också för att förutspå för framtiden. Är detta ett bolag som just gått framåt? Kommer bolaget att gå vidare framåt?

Det är också viktigt att tänka på att du väljer rätt kontoform för att maximera din utdelningsportfölj. Olika konto beskattas olika och svenska aktier beskattas annorlunda i en kontoform än utländska. Gör helt enkelt din hemläxa och läs på ordentligt innan du köper så är du nästan garanterad en avkastning.

När får man en utdelning?

Man får en utdelning andra bankdagen efter bolagsstämman och en bolagsstämma sker nästan alltid en gång varje år, men det finns också bolag med periodiska utdelningar. Det finns inget minimumkrav på hur länge du ska ha ägt aktien för en utdelning, men tänk på att det kan ta ett visst antal dagar innan ett aktieköp har gått igenom. Själva utdelningen hamnar på samma konto som där du har dina aktier på. På nätet kan du hitta otaliga uträkningar på hur du kan maximera din utdelning och det är värt att spendera mycket tid innan du satsar ditt kapital. Som vid alla börs köp är det naturligtvis viktigt att inte satsa pengar du inte har råd att förlora och att återigen göra ordentlig research innan.

När får man en utdelning?

Sist, men inte minst, håll dig till din strategi och din målbild som du har satt upp!