Även om ingen vet vem Felix Kjellberg är, så har hans filmer setts 18 miljarder gånger. Han är 28 år, stormrik och en av världens 100 mest inflytelserika personer, enligt tidningen Time. Han har 64 miljoner prenumeranter på sin kanal och vet sannerligen hur man ska kommunicera med publiken. Om man istället säger namnet PewDiePie så är det fler som vet vem han är, i alla fall bland dem som är mellan 10 och 40 år. Enligt Felix själv betyder PewDiePie ingenting, men han valde namnet för att det är roligt att säga ”paj”. Felix föddes i Göteborg, uppfostrades av IT-direktören Mamma PewDiePie och IT-chefen Pappa PewDiePie. Han studerade industriell ekonomi på Chalmers och startade en Youtube-kanal där han spelade skräck- och actionspel samtidigt som han på ett underhållande sätt kommenterade sitt spelande. Det var något helt nytt och kanalen blev snabbt populär. I och med att han pratade engelska spreds kanalen också internationellt.

Felix bakgrund

År 2012 avslutade han studierna 22 år gammal och började arbeta i en korvkiosk, samtidigt som Youtube-kanalen blev en av de snabbast ökande i världen. Året efter kunde PewDiePie titulera sig som världsrekordhållare då han hade flest prenumeranter på Youtube någonsin. 12 miljoner prenumererade på kanalen och filmerna hade setts över 2,2 miljarder gånger. Felix behövde inte längre korvörena från kiosken, och kunde istället livnära sig på massmedial paj-bakning. Efter att ha träffat kärleken i den italienska Youtube Marzia Bisognin flyttade PewDiePie till Italien, men för att få bättre internetuppkoppling flyttade paret sedan till England, där de bor idag med sina två hundar. År 2014 var PewDiePie sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1 och för ovanlighetens skull spelades programmet även in på engelska. Länken till den engelska versionen delades cirka 49 000 gånger innan sändningen ens hade börjat. Som tur var hade man varit förutseende och lagt länken på en extra server, i och med att man räknade med att Sveriges Radios hemsida inte hade nog med kapacitet för den kommande lyssnarstormen.

Felix bakgrund

PewDiePie har fått ta emot flera utmärkelser och när Time år 2016 publicerade sin årliga lista över världens mest inflytelserika personer fanns PewDiePie med. Felix vill dock inte påverka människor i någon riktning, trots det enorma inflytandet. Hans mål är att underhålla tittarna, och han har inget behov av att maximera inkomsterna längre. Idag driver PewDiePie tre olika serier och publicerar klipp flera dagar i veckan. Inspelningarna tar ungefär 1 timme per dag. Sedan klipper han och redigerar. Kanalen har lugnat ner sig och gått från spelande till mer blandat innehåll. Publiken får ta del av PewDiePies satiriska och kontroversiella tankar och funderingar kring allt han finner intressant och roligt.   Felix Kjellberg kan kalla sig Youtube, gamer, underhållare, producent, klippare, programledare, miljonär, stjärna, världsrekordhållare, sommarvärd eller bara helt enkelt PewDiePie, för det är faktiskt roligare att säga paj än att säga något av det andra. Kanske du vill ta en titt på kanalen och inspireras av personen som använde sig av sin hobby och gjorde sina största intressen till en enorm inkomstkälla: https://www.youtube.com/PewDiePie