Ett intresse jag har är att spela online, endera via appar eller sajter. Hemmavid har jag även både ett Xbox One och ett Playstation. Men eftersom jag oftast är ute i farten så blir det mest via appar och sidor, många av dem funkar med båda varianterna.

Under min lunchtimme på jobbet gillar att koppla bort jobbet helt, jag brukar då blockera alla notiser från såväl sms som e-post, whatsapp och messenger. Sedan spelar jag, helt enkelt för att jag tycker att det är ett bra sätt att koppla bort tankarna från jobbet där jag alltid måste ha en massa bollar i luften samtidigt.

En dag när jag som vanligt satt och spelade, tror det var på endera internetsudoku eller pokerstarscasino, så kom en kollega in och såg att jag spelade. Hon frågade då “vad modig du är som vågar spela online, tänk om du blir lurad”. Jag måste säga att jag blev paff av kommentaren. Spela online, både om pengar och inte, har jag gjort i många år och aldrig har jag råkat ut för någonting alls. Det har hela tiden känts säkert och som att spelföretagen verkligen är seriösa och har hög säkerhet, åtminstone de jag väljer att spela på. Och nu känns det säkrare än någonsin med bank-ID och allt. Faktiskt, ingen jag känner har någonsin råkat illa ut av ett seriöst spelbolag.

När jag berättade det för henne så blev hon lite ångerfull att hon hade sagt så, hon förstod ju att jag som delvis jobbar med säkerhet oline inte skulle riskera någonting. Hon började då att berätta om hennes son som lyckats köpa spel och speltillbehör för flera tusen utan att varken han eller hon visste det. Det var några år sedan och innan man hade så bra koll på att spärra köp i appar och liknande.

Men, efter vår diskussion så bestämde jag mig för att kolla lite mer kring barn och säkerhet på nätet. Tänkte att det ju kunde vara bra att veta när mina egna barn blir så pass gamla att de vill spela, dessutom skulle det kännas bra att lugna min kollega lite när det kommer till barnens närvaro online.

Barn och säkerhet på nätet

Barn och säkerhet på nätet

Skydda barnen online

Som förälder så försöker man sitt bästa för att skydda sin barn, det betyder skyddar mot alla tänkbara faror. Men frågan är, har alla lagt till riskerna online på listan över tänkbara faror?

Alla barn kommer att vistas online, det är något vi vet. Och man brukar säga att där barnen är där ska vi vuxna också finnas. Likväl som vuxna på stan så krävs vuxna på nätet. Se till att lyssna och även fråga vilka sidor och appar de använder, fråga gärna lite mer ingående och googla om den app ni hör om. Det är otroligt viktigt att prata öppet med ditt barn om deras onlineaktivitet. Så snart ditt barn börjar få tillgång till internet, prata med dem om vad de läser, tittar på och vem de kommunicerar med online – och håll konversationen igång när de blir äldre.

De måste alltid komma ihåg att internet inte är privat. Allt de gör kan spåras, de måste uppföra sig lika schysst som annars. Bara för att man gömmer sig bakom en skärm så innebär det inte att man kan göra saker som sårar andra. Försök även att hålla lite koll på barnens tid online, speciellt om det gäller yngre barn. Det kan vara en bra idé att placera datorn centralt i hemmet så att du hela tiden kan ha koll. För mobila enheter kan du ställa in dem till att glömma wifi-lösenord så att dina barn inte kan gå online utan att du vet det.

Håll koll

För yngre barn kan du också överväga att kontrollera webbläsarhistoriken efter att ditt barn har varit online för att se vilka webbplatser de besöker. Denna strategi blir uppenbarligen hårdare när barn blir äldre och lär sig hur man rensar historiken. Oskyldiga sökningar kan ibland leda till oönskade resultat, så det är klokt att veta hur man använder föräldrakontroll och sökbegränsningarna som erbjuds av webbläsarna, internetleverantör och enheter. I SafeSök-filtret i Google så kan man exempelvis blockera webbplatser med sexuellt material. Gå till Inställningar och välj SafeSök-filter för att slå på det. På samma sätt kan man blockera de mest våldsamma resultaten också.

Börjar dina barn ämna nya namn eller konstiga alias? Kanske har de fått nya online-vänner,det kan vara en fara eftersom alla inte är den de utger sig för att vara online. Det bästa är att få barnen att förstå detta och att säga åt dem att inte chatta med någon ens genom ett spel, om det nu inte är någon de redan känner. När de blir lite äldre så kan man istället gå igenom med dem olika sätt att försöka kolla vem man chattar med. Det gäller för dem att alltid vara misstänksamma och att aldrig lämna ut några personliga uppgifter.

SafeSök-filtret i Google så kan man blockera webbplatser

SafeSök-filtret i Google så kan man blockera webbplatser