Jag har i en annan artikel på hemsidan beskrivit hur det går till att skapa en hemsida i stora drag. Låt oss ta det på djupare nivå och se efter vad som behövs göras. Man måste såklart inte koda sin hemsida själv om man inte vill det men möjligheten finns. I denna artikel tänkte jag gå igenom hur man ska gå till väga för att skapa sig en egen hemsida utan att behöva veta något alls om HTML och programkodning.

WordPress och webbhotell

WordPress är ett utmärkt verktyg att använda sig av för att skapa en hemsida så enkelt som möjligt. WordPress är ett publiceringsverktyg som är gratis att använda och gör så man kommer igång med grunderna till en hemsida. Detta utan att man behöver kunna något om HTML eller liknande. Man kan dock inte förlita sig på att WordPress ska göra allt åt en. Man behöver en domän och ett webbhotell. Ett webbhotell behöver man för att kunna lägga upp hemsidan på en domänadress. Utan webbhotell så är det ingen som kommer kunna komma åt din hemsida. Det finns många olika val när det kommer till webbhotell och det kan vara svårt att välja vilket webbhotell man ska använda sig av. Det finns en del saker man bör tänka på. Det första är utrymmet. Vad ska du ha på din hemsida? Är det mycket text eller mycket filmer och videoklipp? Beroende på vilket så behöver man olika mycket utrymme och är det så att du behöver mer utrymme i framtiden så kan det vara smart att titta på vad det kommer att kosta. Kontrollera webbhotellets responstid och transaktionshastighet. Responstiden är den tid det tar för en besökare att nå servern. Transaktionshastigheten är den tid det tar att ladda ned hemsidan i webbläsaren. Ska du ha en webbutik så är det smart att kontrollera upptiden vilket är den tid i procent som servern under en tidsperiod är i drift. Ibland startas servrar om, ibland blir de överbelastade och ibland sker strömavbrott så inget webbhotell har 100 procent upptid. När du kontrollerat allt detta så tänk över priserna, vad du behöver och se självklart till att webbhotellet stöder WordPress.

Domän

Att du behöver en domän var nog ingen nyhet. En domän är själva webbadressen till din hemsida. Man kan välja mellan .se eller.com och andra ändelser. Ett domännamn är inte dyrt att skaffa. Det kan vara bra att skaffa sig ett domännamn från ett svenskt företag som riktar in sig mot svenska kunder. Förr så användes inte å, ä eller ö i domännamnen men det kan man göra idag utan problem om man vill. Alla webbläsare kan idag läsa dessa bokstäver och detsamma gäller för Google och liknande söktjänster. Därför finns det ingen anledning att välja bort å, ä eller ö bara för att man tror att man inte dyker upp på söktjänster då, det stämmer inte. När man skaffat sig en domän och laddat ner WordPress så är det dags att logga in och börja skapa själva hemsidans utseende. WordPress har många olika teman, mallar och hjälpmedel som kommer göra det lätt för dig.

Domän