Bitcoin blev skapad 2009 av Satoshi Nakamoto, det är en kryptovaluta, så kallad digital valuta. Syftet med bitcoin är att kunna arrangera betalningar över internet utan en tredje part. Bitcoin förlitar sig inte på centralbanker, vilket gör att bitcoin skyddar sig mot politisk inverkan samt monopolliknande betalsystem. Bitcoin förlitar sig dock inom säkerhet genom kryptografi, de använder sig av en databas som gör att P2P-nätverket utför journalförda transaktioner, vilket betyder att alla betalningar samt inbetalningar är sparad någonstans i datan. Detta menas att ägarna till de digitala plånböckerna bara kan spendera sina bitcoin en gång, det är ett sätt att säkerhetsställa att valutan spenderas exakt som riktiga pengar.

Hur funkar bitcoin i praktiken?

Bitcoin är menat att det ska användas som vilken valuta som helst, men det finns många skillnader på bitcoin och övrig valuta. Dessa typer av transaktioner med bitcoin är inte kopplat på något sätt till någon bank, vilket betyder att transaktioner av bitcoin inte är något som på något vis sparas av riksbanken eller någon tredje part, då det inte finns. Det är ett anonymt sätt att kunna göra transaktioner mellan privatpersoner eller företag. Detta betyder att det inte blir någon valutaändring eller någon relation med banker äver fast du och den andre kommer från två olika länder och har två olika valutor, då den ända valutan som används är bitcoin. Transaktionskostnaderna mellan länder är väldigt låga tack vare P2P-nätverket som hjälper till att bekräfta transaktioner samt gör det möjligt att göra det snabbt och enkelt. P2P-nätverket kan göra jobbet på 1 timme, när egentligen banktransaktioner mellan olika länder kan ta flera arbetsdagar. Denna valuta, trots att det verkar enkelt att kunna förfalska som en vanlig sedel, så är det inte det på långa vägar. Bitcoin är baserad på kryptoteknik och använder sig av liknande kryptering när det handlar om att signera transaktioner. Bitcoin fungerat på sättet att ifall ingen har just din privata tillgång till bitcoin-banken, finns det ingen möjlighet att någon kan stjäla dina pengar.  Det finns olika sätt att kunna tjäna pengar på med bitcoin, först av allt är att ju fler som använder bitcoins, desto flera öppna finanstjänster kommer det att finnas. Många har tjänat pengar genom att köpa med valutan vi känner igen och ta betal i bitcoins då priset stiger något enormt, flera tusen procent. Man kan tjäna väldigt mycket pengar genom att investera i bitcoin, det vill säga ifall bitcoins stigande priser består. Annat sätt att tjäna pengar via bitcoin är bitcoin trading, skillnaden mellan trading och investering är tidshorisonten. Man gör affärer på kort sikt och tjänar pengar på prisförändringar.

Andra bitcoin användare tycker att bitcoin-sparkonto är ett bättre alternativ, man kan tjäna pengar genom att låna ut bitcoin på olika handelsplatser, där du lånar ut med ränta. Det finns många olika sätt att kunna tjäna pengar på bitcoin, och detta var bara några av de olika alternativen. Bitcoin verkar som ett säkert och enkelt sätt att kunna använda och