Det går numer att handla och trejda guld online. Man kanske är van vid att tro att guld eller platina är den dyraste metallen man kan hitta i smyckesbutiker och handelsplatser online. Det finns ett antal sällsynta metaller i världen och många av dem kommer på kolossala priser för ett gram. Här kommer några exempel av dessa dyra metaller. Först ut är Rodium. Den har vitgrå färg, en lysande effekt och ingår i kategorin av sällsynta metaller i platinagruppen. Den har en hög hårdhet, finns i platina malm och appliceras genom glasering som beläggning för olika vitguldsmycken för ett mer glansigt utseende. Vidare finns Platina. Det är en hård grå och malleabel gråvit metall.

Det är motståndskraftigt mot korrosion och används för smycken tillverkning, tandläkar- och bilindustrin för att göra elektriska kontakter. Det fanns tider när platina tog platsen för guld i form av pris eftersom det är mycket dyrare, men för närvarande är priset på ett gram platina lägre än ett gram guld. Platina når ett värde på ca $ 30 per gram. Rhenium. Det är ett sällsynt material, men det har en mycket hög hårdhet. Linjen extraheras från kopparmruvor, och de största reserverna finns i Chile, Kazakstan och USA. Priset på ett gram renium kan uppgå till $ 40. Guld. Det finns också i toppen av dyra metaller, men det är inte lika sällsynt som andra metaller. Guld har använts i över 5000 år i olika branscher och är en av de viktigaste metallerna i världen, eftersom den också är mycket formbar. Den används speciellt för smycketillverkning, men också för skapandet av olika konstobjekt eller till och med mynt. För närvarande når guldet ungefär 40 dollar per gram.

Osmium

Bland dyra metaller finns självklart även Osmium. Det är en av de tätaste metallerna på jorden och har en ljus, blank färg. Den består av stark hårdhet och finns i vissa regioner i Ryssland, Syd och Nordamerika. Den används för att skapa elektriska kontakter och priset på ett gram varierar mellan $ 700 och $ 1000. Även Plutonium finns med på denna lista. Det är en tungmetall, vitt och silver och används ofta för att tillverka kärnvapen, kärnbränsle, men också som en energikälla för rymdfarkoster. Priset är mycket högre än de andra metallerna som nämns ovan och kan nå upp till $ 5 000 per gram. Californium 252. Det är den dyraste metallen i världen och inte många har hört talas om det. Dess värde kan nå upp till 30 miljoner dollar per gram, eftersom det är extremt sällsynt. Metallen Californium upptäcktes 1950. För närvarande finns det bara 8 gram Californium 252, med ett totalt värde på 240 miljoner dollar.

Guld

Guldet extraheras genom gruvdrift, men i äldre tider hittades det också i bergens floder. Dessa hittades vanligtvis runt gruvorna idag som extraheras genom siktning tillsammans med sanden, med vatten som filtervätska. För närvarande extraheras cirka 1 500 ton guld årligen. Med den naturliga gula färgen är guldet den främsta kvaliteten som det inte korroderar. Guld i ren form är för mjuk för att användas i smycken och därför måste det bli hårdare, det måste legeras och blandas med andra metaller. Renheten av guld mäts i karat. Hundra procent guld motsvarar 24k. Guld och massa andra smycken i ovannämnda metaller kan hittas i Sverige ibland annat Albrekts Guld.